Her finner dere noen smakebiter på foredrag som har blitt arrangert av Konstantinopeluniversitetet tidligere. Klikk på tittelen for å se opptaket.

24. september 2019: Iver Neumann, Einar Wigen og Christian Borch: De kom fra steppene: Hvordan sentralasiatiske steppefolk skapte Europa 1000 f.Kr.-1300 e.Kr.

Bysants, liksom Persia og Kina, hadde nær kontakt med barbarer fra steppene. Ut fra deres bok om steppens sosiale og politiske organisasjon innleder russolog Iver Neumann og turkolog Einar Wigen om hva steppen betød for bysantinere og europeere. Hvordan dannet skytere, hunere, mongoler og ottomaner sine steppeimperier? Hvorfor er disse imperiene, som leverte viktige bidrag til europeiske statsdannelser, ofte blitt fremstilt i et negativt lys? Problemet utdypes i samtale med journalist Christian Borch.

3. april 2019: Dag Michalsen:Fra Roma over Konstantinopel til Brussel: Romersk og Europeisk rett

Professor i rettshistorie Dag Michalsen, UiO, forteller om antikkens romerske rett som grunnlaget for europeisk rett. Keiser Justinians lovgivning fra 500 tallet formidlet romersk rett videre til det europeiske samfunnet der universiteter, lovgivere og domstoler fortolket romersk rett tilpasset tiden. Helt frem til ganske nylig var kunnskap i romersk rett en selvfølge for europeiske jurister. Men hva betyr romersk rett i dag, i et helt annet samfunn? Og i arbeidet med europeisk fellesskapsrett – spiller antikkens rett ennå en rolle?

6. mars 2019: Rasmus Brandt, Christine Amadou og Peter Normann Waage: Idéen om Roma – Roma som idé

Roma som politisk, kulturelt og åndelig senter i et stort keiserrike ble av senere imperier brukt som en propagandistisk metafor for videreføringen av den romerske arv. I en «stafett» forteller prof. em. Rasmus Brandt om det første Roma, førsteamanuensis Christine Amadou om det andre, nye Roma, Konstantinopel og det øst-bysantinske rike, og forfatter Peter Normann Waage om Moskva, det tredje Roma, senteret i det russiske rike og sete for den østlige ortodokse kirke, flyttet hit fra Konstantinopel. 

8. mars 2022: Rasmus Brandt: Flyvemaskiner og kulelagre: Teateret som teknisk laboratorium i antikken

Kjenner du uttrykket “deus ex machina»? Vet du hva uttrykket betyr og hvor det stammer fra? Kjenner du til det svenske industrikonsernet AB SKF? Men hva har «deus ex machina» og et svensk industrikonsern å gjøre med Hellas og Roma og det antikke teateret? Hvis du har 45 minutter til rådighet vil Rasmus Brandt forklare deg sammenhengen i denne forelesningen.