Fra kalifens kjøkken til bispeborgen i Oslo: Spor etter Midtøstens kjøkken i middelalderens Norden

Harun Al-Rashid (786-809), den femte av de Abbasidiske kalifene, regjerte over 100 år før kokeboken ble skrevet ned, antagelig basert delvis på eldre manuskripter. Foto: Wikimedia Commons

Hva har kalifen i Bagdad på 900-tallet med Nordens matkultur å gjøre? Ganske mye, mener Marianne Vedeler, professor i arkeologi ved Kulturhistorisk Museum, UiO. Hun har forsket på middelalderens matkultur og funnet klare forbindelser fra kalifens kjøkken til bispeborgen i Oslo. Med utgangspunkt i bevarte oppskrifter og arkeologiske funn vil Vedeler holde et foredrag som ser nærmere på hvordan retter og råvarer har reist og dannet grunnlaget for det vi kanskje kan kalle en senmiddelaldersk globalisert matkultur.

Etter samtalen møter hun forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett til samtale. Hva sier denne nye forskningen om middelalderens matkultur og forbindelseslinjene mellom Midtøsten og Skandinavia om samfunnsutviklingen? Hva skjer når matvarer, oppskrifter og ideer reiser, og hva har dette å si for oss i dag?

Onsdag 20. november, kl. 18:00-20:00.

Sted: Nasjonalbiblioteket – Store Auditorium, 1. etasje.

Pris: 150,- (studentpris 75,-). Billetter selges i døren fra kl. 17:30. Vi tar kort eller kontant.