Latinsk grammatikk – noe for deg?

Den unge Cicero leser (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Young_Cicero_Reading.jpg)

Ja, så absolutt! Kom og hør filolog Vibeke Roggen innlede om sin nyutgitte latinske grammatikk, et nybrottsverk som bør interessere oss alle, blant annet ved relevansen for norsk språk. Roggen – kjent som formidler av latin og gresk gjennom bøker, aviser og radio (se lenke nedenfor) – har i boken presentert romernes språk og liv ved 3500 sitater fra forskjellige sjangere og epoker. I samtale mellom henne og professor emeritus Rasmus Brandt vil tilhørerne innvies mer i grammatikkens historie og mysterier.

«Ei sjeldan gåve!» Slik ble Vibeke Roggens nye bok karakterisert i en anmeldelse i Dag og tid 16. desember i fjor. Hvilken bok? Latinsk grammatikk! En gave til hvem? Anmelderen, Kjell Arild Pollestad, mente boken er en gave nettopp til dem som ikke planlegger å lære seg det latinske språket. Latin har vært og er viktig i vår kulturkrets; språket var morsmål i tusen år og har øvd påvirkning i dobbelt så lang tid. Utgivelsen er en sjelden begivenhet: Det er nesten hundre år siden det sist utkom en ny latinsk grammatikk i Norge.

Grammatikk er en systematisering av anvendt språk, og Roggen har valgt en spennende måte å gjøre dette på: Hun presenterer grammatikken i en større sammenheng, slik at leseren kan bli kjent med romernes kultur, litteratur og språk som en helhet. 

Vibeke Roggen er kjent som formidler av de klassiske språkene, bl.a. gjennom boken Jo visst kan du gresk og latin! og spalten Den lille latinskolen i «Språkteigen» i NRK P2 gjennom flere år. Hør også et nylig intervju med Vibeke Roggen på NRK: https://radio.nrk.no/podkast/studio_2/l_bd5c67cc-6e21-4338-9c67-cc6e216338a5

Torsdag 2. mars 2023, kl. 18:00-20:00

Sted: Nasjonalbiblioteket – Store Auditorium, 1. etasje

Pris: 100,- (studentpris 50,-). Billetter selges i døra fra kl. 17:30. Vi tar kort eller kontant.